In Delft kun je prachtige historische hofjes bewonderen. Deze verborgen pareltjes zijn soms goed verstopt en weerspiegelen de geschiedenis door de jaren heen. Wandel door Delft, ga terug in de tijd en ontdek de plekken waar beroemde Delftse schilders hun inspiratie vandaan haalden.
Klaeuwshofje
Vernoemd naar de bierbrouwerij In De Claeuw, aan de Koornmarkt, is het Klaeuwshofje in 1605 gesticht door het echtpaar Uyttenhage van Ruyven. Vaak worden hofjes gesticht als nalatenschap van zijn of haar stichter, dat is bij dit hofje niet zo. Dit hofje werd namelijk gebouwd toen het echtpaar nog leefde. Er is door de jaren heen veel veranderd, maar een connectie met de stad is er altijd geweest; vanuit het hofje heb je een prachtig uitzicht op de kerktorens van Delft.
Hofje van Gratie
Niet veel verder weg is het Hofje van Gratie te vinden. Dit hofje was voor alleenstaande vrouwen en oudere mannen, en werd in 1571 gesticht. In opdracht van de burgemeester werden er in 1575 zes woningen gebouwd aan de Geer in Delft. De huizen en gebouwen werden in 1654 getroffen door de ‘Delftse Donderslag’, de grote ontploffing in het kruitmagazijn. Sinds 1660 is het hofje te vinden aan de Van der Mastenstraat waar het nu bestaat uit zeven woningen. Wanneer je een bezoek brengt, kun je ook de oude familiewapens bewonderen.
Hofje van Pauw
Het hofje van Pauw is in 1707 gesticht door Elisabeth Pauw die gehuwd was met burgermeester Johan van der Dussen. Vanwege drie familiekapitalen kon er een ruim monumentaal hofje worden gebouwd. De ingang van het hofje is een poortgebouw met daarin een regentenkamer. Dat was een representatieve ruimte waar het bestuur van het hofje bijeenkwam. In de tuin, die gigantisch groot is voor een hofje, staat een moerbeiboom van 150 tot 200 jaar oud! Op dit moment heeft het hofje een mooie functie. Het is bestemd voor het beschermend wonen van mensen met een verstandelijke beperking.
Bagijnhof
Bijzonder aan het Bagijnhof is dat de stichters van dit hofje met hun eigen kapitaal de huizen hebben gebouwd. Hierdoor is er minder eenheid dan bij de anderen hofjes. Vanwege de afgelegen ligging straalt dit hofje veel rust uit en was het hier vroeger ook erg veilig. Vergeet geen kijkje te nemen bij de schuilkerk op nummer 21!
Prinsenhof
Het Prinsenhof is misschien wel het bekendste hofje in Delft. Het voormalige Agathaklooster was het stadhouderlijke hof van onze ‘Vader des Vaderlands’
Willem van Oranje. De geschiedenis van dit hofje gaat ver terug in de tijd toen het, naar waarschijnlijkheid, nog een medicinale kloostertuin was. Daarna heeft het veel verschillende bestemmingen gehad. Tegenwoordig vind je hier het Museum Prinsenhof Delft, het Prinsenkwartier en het oud Hollands snoepwinkeltje Kouwenhoven.
Stadswandeling langs de Delftse Hofjes
Wil je de hofjes bezoeken en nog meer leren over deze prachtige, en soms verstopte, pareltjes? Ga dan mee met een stadswandeling onder leiding van een gids. Tijdens een tour kom je nog meer te weten over het ontstaan van de hofjes Je kunt de tour boeken bij Happy Day Tours of Gilde Delft.