Wist je dat Nederland in Delft is ontstaan? In 1572 kwam Willem van Oranje, 'Vader des Vaderlands', naar Delft om de opstand tegen de Spanjaarden te leiden. En met succes: hij versloeg de Spanjaarden! Zo werd hij oprichter van Nederland als parlementaire eenheidsstaat met principes als godsdienstvrijheid en vrije meningsuiting.
Delft en het Koninklijk Huis zijn dus al honderden jaren met elkaar verbonden. Het is de stad waar Willem van Oranje in 1572, na zijn vlucht uit Breda, kwam wonen en waar hij twaalf jaar later werd vermoord. De relatie tussen Delft en de koninklijke familie heeft ook een modern tintje. Wij zetten de belangrijkste oranje bezienswaardigheden van Delft voor je op een rij. Wandel mee door Delft: stad van oranje!
Start je ontdekkingstocht bij het Museum Prinsenhof Delft
Eén van de belangrijkste gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis vond hier in het museum plaats; de moord op Willem van Oranje.
Terug in de tijd
De moord vond plaats tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Een strijd tussen de Spanjaarden en de Nederlanders. Tijdens de oorlog leidt Willem van Oranje met succes de opstand tegen de Spanjaarden. Al die successen vormde de basis voor onze parlementaire eenheidsstaat en de principes waar Nederlanders zo trots op zijn: vrijheid van godsdienst en vrije meningsuiting.
Vanwege de hoge stadsmuur, stadspoorten, grachten en wallen koos Willem van Oranje in 1572 voor Delft als woonplaats en betrok hij het Sint-Agathaklooster, dat later werd omgedoopt tot Prinsenhof (het huidige Museum Prinsenhof Delft)
Oranje plekjes in Delft
Royal Delft Museum
Collectie van het Huis van Oranje-Nassau in het Royal Delft Museum