‘Zorg dat er naar je geluisterd wordt’

Natuurlijk Tanthof voor Geert van Poelgeest

“Ruim vijfhonderd buurtbewoners en natuurliefhebbers zorgden er in 2019 voor dat er in het Abtswoudsepark niet gebouwd is”. Geert van Poelgeest noemt het één van de mooiste voorbeelden van saamhorigheid in de buurt en natuurbehoud in de wijk Tanthof. “De Gemeente Delft had het plan om de zes basisscholen in Tanthof samen te voegen tot één megaschool. Die moest gebouwd worden in het Abtswoudsepark. Dat hebben we voorkomen door samen op te trekken.”

Met ‘we’ bedoelt Van Poelgeest de Bewonersvereniging Heel Tanthof Delft, de Kinderboerderij en Waterspeeltuin Tanthof, samen met ‘ zijn’ Natuurlijk Delfland. De natuurvereniging die opkomt voor de natuur in de regio. Dat hij de gezamenlijke actie nu in herinnering brengt is mede omdat huidig wethouder Frank van Vliet op 5 juli de Bomenwand in het Abtswoudsepark feestelijk onthult. “Een bomenmuur, gemaakt van de bij rioolrenovatie gerooide bomen uit de wijk. Gebouwd om het vogelleven in het park een steuntje in extra steuntje in de rug te geven. “Op de plek waar het schoolgebouw er gelukkig niet is gekomen,” zegt een tevreden Van Poelgeest. “Er is naar ons geluisterd”.

Zeg natuur en je zegt Geert van Poelgeest. Hij is net 73 jaar geworden en kwam in 1977 met zijn gezin naar Delft om aan de slag te gaan bij natuureducatiecentrum De Papaver. “We waren één van de eerste bewoners van Tanthof Oost. Er stonden nog maar een paar huizen in onze Wezelstraat,” vertelt van Poelgeest. Hij vindt het nog altijd een fijne buurt om te wonen. “Het bijzondere is dat het groen in de wijk al decennia voor de woningbouw is aangeplant. Mede daardoor is Tanthof Oost een oase in de stad.”

Van Poelgeest was in 1985 één van de oprichters van de vereniging die nu Natuurlijk Delfland heet en waarvan hij tot voor kort voorzitter was. Dat stokje draagt hij over maar minder actief wordt hij zeker niet. Door de jaren heen initieerde hij met de vereniging talloze activiteiten en acties, in zijn wijk en de hele regio.

Eén van de voorbeelden: “Met Natuurlijk Delfland organiseerden we voor bewoners ‘De Spelonken van Tanthof’. Dat klinkt misschien wat onheilspellend maar is het zeker niet,” lacht hij. “Het waren nachtelijke tochten waarbij je kon ontdekken hoeveel licht er in de stad is terwijl het donker zou moeten zijn. De route liep achter woningen langs en tussen gebouwen door. We gebruikten zo de bebouwing om mensen de natuurlijke duisternis te kunnen laten beleven.”

Ontdekken

“Samen ontdekken en elkaar leren kennen.” Voor Van Poelgeest is dat de manier om echt verbinding te maken. Dat geldt volgens hem ook voor de verbinding tussen wijken en bewoners in de hele stad. “Mijn vrouw en ik wandelen graag. Laatst liepen we terug vanuit de binnenstad en voor het eerst namen we de route via Voorhof door de Multatulibuurt. Het viel ons op hoe verrassend we dat vonden. Hoogbouw wordt afgewisseld met veel lage huizen en groen.”

“Hoe leuk zou het zijn om bijvoorbeeld wandelingen te organiseren rond het thema ‘Voorhof ontmoet Tanthof’ en mensen op bepaalde punten te laten vertellen wat die plek voor hen zo bijzonder maakt. Als het voor ons al de eerste verrassende kennismaking is met een wijk geldt dat natuurlijk voor veel meer mensen.”

Als geboren Amsterdammer is Van Poelgeest na ruim vijftig jaar letterlijk geworteld in Delft en daar geniet hij nog altijd van met zijn gezin. “Onze dochter is hier opgegroeid en woont inmiddels in België maar vindt het hier nog steeds heerlijk. Als ze langskomt doen we altijd een rondje historische binnenstad. Dan hoeven we alleen maar langs de grachten te lopen en de sfeer te proeven. Een drankje doen in het oude postkantoor en wandelend terug naar Tanthof. Hoe mooi is dat.”