Ze torenen overal bovenuit en zijn een belangrijk herkenningspunt in de stad: de kerken van Delft! De monumentale boegbeelden bewaren een rijke geschiedenis tussen hun muren. Wij zetten 5 Delftse kerken voor je op een rij.  

1. De Nieuwe Kerk

Markt 80

De Nieuwe Kerk in Delft staat vooral bekend om de koninklijke grafkelder. In deze kerk liggen namelijk bijna alle Oranjes begraven. Het beroemdste graf is van onze Vader des Vaderlands: Willem van Oranje. Maar ook het graf van rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot is hier te vinden.

De kerk heeft door de jaren heen flink wat te verduren gehad, wat onder meer de zwarte top verklaart. De Nieuwe Kerk werd eind 14e eeuw gebouwd. Na circa 100 jaar sloeg een zware blikseminslag in de toren. Deze werd opnieuw gebouwd, maar kreeg een andere vorm. Tot eind 19e eeuw bleef de toren onaangetast, tot de bliksem wéér insloeg. Hierna is de toren nog één keer opnieuw gebouwd met Bentheimer zandsteen. Deze steensoort bleek niet goed bestand tegen zure regen, waardoor de toren alsmaar zwarter werd. Gelukkig schittert de kerk nog steeds aan de Markt en blijft ‘ie daar voorlopig nog wel staan! 

Leuk om te weten: bij goed weer kun je de toren beklimmen en geniet je van een prachtig uitzicht over de stad! 

De Nieuwe Kerk in het centrum van Delft

2. De Oude Kerk

HH Geestkerkhof 25 

De bijnaam van de Oude Kerk luidt ‘Scheve Jan’ en die naam heeft ‘ie niet zomaar gekregen! De Oude Kerk staat namelijk behoorlijk scheef en heeft zelfs een knik in de toren zitten. De Delftenaren waren destijds niet bekend met de ondergrond waar ze de toren op bouwden, namelijk een gedempte gracht. Tijdens de bouw kwam men hierachter, waarna vervolgens ‘recht’ werd doorgebouwd op het al schuine gedeelte. Vandaar de knik die we vandaag de dag nog steeds zien in de kerktoren. Gelukkig is de kerk inmiddels gestabiliseerd. 

Ook de Oude Kerk heeft een grafkelder waar veel belangrijke Nederlandse figuren zijn begraven, waaronder schilder Johannes Vermeer en wetenschapper Antonie van Leeuwenhoek.  

Oude Kerk in Delft Binnen bij de Oude Kerk in Delft

3. Maria van Jessekerk

Burgwal 20 

De Oude en Nieuwe Kerk zijn niet de enige kerken in Delft, Op de Burgwal vind je de Maria van Jessekerk. Een opvallend gebouw, want deze kerk heeft niet één maar twee torens – wat ongebruikelijk is voor een kerk. Daarnaast zijn de torens ook nog eens verschillend van elkaar! Ontdek het verhaal achter de torens én bewonder het prachtige interieur. 

Binnen in de Maria van Jessekerk

4. Waalse kerk

Oude Delft 177

De Waalse Kerk, onderdeel van het Museum Prinsenhof Delft, is al een tijdje niet meer in gebruik voor diensten. Deze plek diende vroeger als hofkapel voor Willem van Oranje. Wat niet veel mensen weten, is dat hier een aantal van zijn kleinkinderen begraven zijn, in plaats van bij hun familie in de Nieuwe Kerk. 

Let op! Museum Prinsenhof Delft is vanaf 6 januari 2025 tijdelijk gesloten wegens een verbouwing. Kijk voor meer informatie op de website van Museum Prinsenhof Delft. 

 

Museum Prinsenhof Delft van buitenaf

5. Schuilkerk Bagijnhof

Het best bewaarde geheim van Delft is een schuilkerk in het historische centrum. Een magnifiek pareltje van barok uit 1743; een Rijksmonument dat je aan de straatkant niet zult zien. Kom je eens kijken?

Opvallend of niet: toch is de kerk een bruisend kruispunt van ontmoetingen. En niet alleen tijdens de vieringen van de vitale oud-katholieke geloofsgemeenschap. Kom kijken, brand een kaarsje, pak de stilte en tuur maar rond. De schuilkerk is alleen op de zaterdagen tijdens de zomermaanden te bezoeken. 

Binnen in de Schuilkerk