Delft, een stad vol historie en prachtige monumenten die overal om je heen opduiken zodra je de oude binnenstad betreedt. Van de imposante Nieuwe Kerk tot de sfeervolle grachtenpanden, op elke hoek van de straat valt er wel iets te bewonderen. En ook buiten het centrum zijn er tal van historische gebouwen te vinden die stuk voor stuk een verhaal te vertellen hebben.

Achter deze monumentale panden schuilen vaak eeuwenoude verhalen vol intriges, heldendaden en geheimen. Zo herbergen sommige gebouwen nog sporen van belangrijke gebeurtenissen uit het verleden, terwijl andere weer een rol hebben gespeeld in de levens van beroemde historische figuren. Het is fascinerend om te ontdekken hoe het verleden nog altijd voelbaar is in het heden, en hoe deze gebouwen ons een inkijkje geven in een wereld die lang vervlogen lijkt.

Wandelend door de straten van Delft kun je je laten meevoeren door de geschiedenis en je verwonderen over de prachtige architectuur die de stad rijk is. Achter elke deur schuilt een nieuw verhaal, en het is aan jou om ze te ontdekken. Delft is meer dan alleen een mooie stad, het is een plek waar de geschiedenis tot leven komt en waar je even terug kunt reizen in de tijd. Dus trek je wandelschoenen aan en laat je betoveren door de magie van Delft en haar monumentale pareltjes.

De Waag

Markt 11

De Waag in Delft, met zijn oorsprong in 1341, is niet alleen een restaurant en eetcafé, maar ook een monument vol fascinerende geschiedenis. Het gebouw werd oorspronkelijk gebruikt voor het wegen van handelswaar, wat cruciaal was voor de groeiende handelsstad Delft. In 1539 werd het Waaggebouw officieel gedocumenteerd, en in 1644 breidde de gemeente het uit door het naastgelegen pand aan te kopen. Dit maakte het mogelijk om de drukke handel in de Gouden Eeuw te faciliteren, met een grote weegschaal die tot op de dag van vandaag in het gebouw hangt. De Waag bevorderde een eerlijke handel, essentieel voor het vestigen van Delft als een betrouwbaar handelscentrum.

Door de eeuwen heen heeft De Waag verschillende functies vervuld, van het huis van de goud- en zilversmeden tot een gymnasium en zelfs een theater. Na een grondige verbouwing in 1999 kreeg het pand zijn huidige bestemming als eetcafé en restaurant. Het gebouw weerspiegelt niet alleen de rijke geschiedenis van Delft, maar is ook een levendig onderdeel van de huidige cultuur en gastronomie van de stad. Bezoekers kunnen genieten van de historische ambiance terwijl ze zich onderdompelen in het verleden van deze unieke locatie.

Ontdek zelf De Waag

Delfts Brouwhuis

Hippolytusbuurt 43 

Tijdens de verbouwing, naar wat nu het Delfts Brouwhuis is, ontdekten eigenaren Jon, Sander en Thijs een middeleeuwse kelder uit het jaar 1300! Onder begeleiding van Archeologie Delft werd de kelder uitgegraven en onderzocht. Er werden scherven van een Middeleeuwse bierpul gevonden. Ook ontdekte zij dat de kelder vroeger ook als brouwerij heeft gediend. De cirkel is rond! 

Wil je nog meer te weten komen over de kelder en genieten van een heerlijk biertje? Schrijf je dan nu in voor de Brouwerij Tour en neem zelf een kijkje.   

Bezoek het Delfts Brouwhuis

Gemeenlandshuis van Delfland

Oude Delft 167

Tijdens je wandeltocht door Delft is dit grote, luxueuze woonhuis met een uitkijktorentje je misschien wel opgevallen. Dit pand werd begin 1500 gebouwd in opdracht van Jan de Huyter. Hij was een rijke Delftenaar en destijds ook schout van de stad Delft.

De voorgevel is gebouwd met veel detail en beeldhouwwerk. Dit was erg bijzonder voor die tijd! Daarnaast is de gevel van natuursteen gemaakt. Sinds 1645 is het Hoogheemraadschap van Delfland in dit pand gevestigd. Dit maakt het de op één na oudste Hoogheemraadschap van Nederland. En als je goed kijkt, kun je boven de poort de wapenschilden van de Hoogheemraden te zien. 

 

Winkeltje Kouwenhoven

Sint Agathaplein 3A

Winkeltje Kouwenhoven is één van de bijzondere winkeltjes van Delft! In 1867 opende H.J. Kouwenhoven aan de Verwersdijk een winkel in glas, verf en kolen. Zijn zoon breidde deze uit tot groothandel, maar er werd ook snoep verkocht.

Je kunt bij Winkeltje Kouwenhoven vandaag nog steeds terecht voor ouderwets snoepgoed, nostalgisch speelgoed, klassieke ansichtkaarten, olielampen en boekjes. 

Het Kruithuis

Schiekade 2

Dit monumentale pand werd in 1660 gebouwd aan de Schiekade, ver van de binnenstad. De stad had namelijk op 12 oktober 1654 een enorme ramp meegemaakt; de ‘Delftse Donderslag’. Aan de Geerweg, in het centrum van de stad, ontplofte een gigantische opslagplaats vol buskruit.

Toen er een nieuwe opslagplaats gebouwd moest worden, was het stadsbestuur heel duidelijk; het Kruithuis komt níet binnen de stadsmuren te liggen. En daarom werd gekozen voor een gebouw aan de Schie.

Het Straatje van Johannes Vermeer

Vlamingstraat 

Er bestaan verschillende theorieën over de exacte locatie van ‘Het Straatje’.  In november 2015 stelde kunsthistoricus Frans Grijzenhout dat het pand aan de Vlamingstraat in Delft de bewuste locatie moet zijn geweest. De wijk waarin de Vlamingstraat destijds lag, was een middenstandswijk waar mensen woonden met kleine salarissen zoals vleeshouwers en timmerlieden. 

Het huis op het beroemde schilderij werd bewoond door een tante van Johannes Vermeer. Van Grijzenhout baseerde de locatie op ‘het register op het kadegeld’ dat een zeer gedetailleerde inventarisatie van alle huizen, gangen en poorten van de Delftse binnenstad bevat. Als je naar de Vlamingstraat wandelt, zul je zien dat er van de oorspronkelijke bebouwing zoals op het schilderij te zien is, niets meer over is.   

Ontdek meer over het Straatje

Het Steen

Markt 87

Geen gebouw dat zoveel verhalen en emoties bewaart als een gevangenis. Wie zaten in de kleine cellen opgesloten? Als muren konden praten, zouden we veel te weten komen. Bijvoorbeeld over Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje. Hij werd na de moord opgesloten in Het Steen en ter dood verdeeld. 

De stadsgevangenis van Delft, Het Steen, is gevestigd in het 16e-eeuwse Stadhuis. De gevangenistoren is in de late middeleeuwen gebouwd en ligt midden in het historische centrum. Griezel mee tijdens een spannende rondleiding door de stadsgevangenis. Er zijn zelfs nog originele martelwerktuigen te zien! 

Ontdek meer over Het Steen

De Diamanten Ring

Choorstraat 9

Hedendaags kan je bij de Choorstraat 9 een heerlijk broodje halen bij de Diamanten Ring, maar dit pand is niet altijd een bakkerij geweest. In de zestiende eeuw was het namelijk een herberg genaamd ‘De Diamant’. Dit was niet zomaar een herberg. In deze herberg overnachtte namelijk Balthasar Gerards in de nacht van 9 op 10 juli in 1584. Dit was de nacht voordat hij Willem van Oranje doodschoot in het Prinsenhof.   

Kom ook langs!

Oudste winkel van Delft

Markt 47

Met een rijke historie die teruggaat tot 1782, is Drogisterij De Salamander een ware schatkamer gelegen aan de Markt 47 in Delft. Deze unieke winkel combineert persoonlijke service met een breed assortiment aan supplementen, vitamines, homeopathische middelen, melanges en zelfs oud-Hollands snoep. Als de oudste winkel van Delft én de oudste chemist van Nederland, is een bezoek aan De Salamander zeker de moeite waard!

Kom jij ook langs?