Vanuit het etalageraam van Atelier Mario aan de Burgwal kijk je recht de Jozefstraat in, de steeg waar sinds deze maand de eerste gouden klinkers het plaveisel sieren. Voordat Mario op die plek neerstreek, was Burgwal 25-27 vijf generaties lang het adres waar de familie Paap woonde en werkte. Een gouden klinker met de initialen PAAP is dan ook een historische must, vindt Pauli Paap, “als eerbetoon aan alle Papen en Paapjes!”

“De buurt rond de plek waar nu de Maria van Jessekerk staat, is sinds de reformatie bekend als de Papenhoek: voornamelijk bewoond door katholieken. Ja, en dan heten wij ook nog eens Paap! Eigenlijk een scheldwoord, maar natuurlijk ook een geuzennaam. Oorspronkelijk trouwens gespeld als ‘Paep’, want onze verre voorvaderen kwamen uit Vlaanderen. In 1866 begon mijn betovergrootvader Theodorus Paap er met de verkoop van aardappelen en groente. Hij woonde sinds 1849 op de Burgwal, al heette die anders toen de gracht daar nog niet gedempt was. De zaak ging vervolgens telkens van vader op zoon. Papa en mama namen de winkel in 1945 over. Die hadden weliswaar drie zoons, maar het waren twee van hun vijf dochters die in 1984 het stokje overnamen: mijn zussen Wil en Bep. Eind 2012 vonden zij het welletjes en daarmee kwam een eind aan de Papenhoekse Papenhistorie van de Burgwal.”

Gesneden koek

“Natuurlijk hebben wij Papen met bloedend hart afscheid genomen van die plek. Ga maar na: Bep bijvoorbeeld stond al vanaf 1973 in de winkel om onze ouders te assisteren! Echte specialiteiten hadden we niet, wel stond er als trekker op de pui: ‘Primeurs’. Je kon bij ons al heel vroeg panklare stamppotten kopen, en gesneden groente toen dat nog geen gesneden koek was. Van heinde en ver kwamen de mensen om onze gezouten snijbonen en sperziebonen uit het vat te kopen. Met het hele gezin hadden we die bonen na de avondmaaltijd samen afgehaald, onder het zingen van allerhande zelfverzonnen liedjes: we kennen ze nog altijd uit ons hoofd! Ja, we waren als gezin ‘Pape-trots’ op dat alles. En zo trots ben ik nog altijd, en vandaar die gouden klinker!”

Pauli Paap: “Een gouden klinker met de initialen PAAP is een historische must als eerbetoon aan alle Papen en Paapjes!”

Bep, Pauli en Wil voor Delft is Goud